kök I Näsby park, täby, 2009Det nya köket i Näsbypark är en om- och tillbyggnad av en villa som byggdes på 1950-talet. Det ursprungliga köket var tidstypiskt utformat som ett arbetskök för en person. Det var trångt och mörkt. YAJ arkitekter ritade det nya, som är större, ljusare och luftigare - ett mellanting mellan ute och inne. Läs mer nedan.
- Det nya köket fick växa både på bredden och på höjden genom att ta vindsutrymmet ovanför i anspråk,
berättar Ylva Lindstedt, arkitekt och delägare i YAJ arkitekter. Tack vare takfönster badar köket i ljus och
solkatter dekorerar väggarna. Ett stort skjutparti skiljer köket från trädgården. Samma betonggolv på båda
sidor om glaspartiet bidrar till att lösa upp gränsen mellan ute och inne. De invändiga dörröppningarna till köket
blev större och utökades från två till tre stycken, så att dagsljuset från köket sprids vidare in i huset. Från Den här familjens kök är ett socialt kök med plats för mer än en kock. Gäster trängs gärna runt den generöst tilltagna köksön. Till vardags pågår matlagning och läxläsning parallellt vid ön. Den som för tillfället är kökskommenderad är oundvikligen med i allt som försiggår hemma. Från köket har man nämligen visuell kontakt med husets entré, hall, emmakontor, matsal och trädgård med örtagård, blommande prydnadsträd och en anlagd damm. Just det är en viktig princip för YAJ i deras bostadsgestaltningar. - För oss är köket hemmets centrum – i många aspekter! Större delen av vår vakna tid hemma ägnar vi åt måltider och arbete med mat. - Därför vill vi bygga in maximala möjligheter för privatlivets samarbete och social samvaro i våra kök, säger Ylva Lindstedt. - Dyrbar tid och dyrbar utrustning samsas i köken idag, och det är därför relevant att också utforma köket som”hemmets smycke”. - Förr eller senare, i varje bostadsprojekt, lyckas vi förmedla insikten om att värdet av det färdiga köket är något helt annat än summan av kökets alla komponenter. Det är nämligen helhetsupplevelsen som avgör om köket blir värdefullt: Dvs kökets planlösning och placering i förhållande till resten av bostaden och dess omgivning, kökets material och detaljutformning i förhållande till hela bostaden, och inte minst vad köket gör och bidrar med i förhållande till det liv som varje kund lever, berättar Ylva Lindstedt. - Våra kök får ofta utomhuslika drag: Ljusa rumsligheter med högt i tak, takfönster som avslöjar vädret för
stunden, öppningsbara ytterväggar mot utvändiga rum med plats för matlagning, måltider och odling, berättar
Ylva Lindstedt. - Det ultimata köket är ett rum i gränslandet mellan inne och ute, bland doftande grödor i sol,
regn och en sydvästlig bris.
|