english

YAJ arkitekter - Ylva Lindstedt & Jonas Nyberg arkitekter - förstasidan
om YAJ arkitekter
kontakta YAJ arkitekter
Think tank
YAJ i media
 
turism + varumärkesbyggande arkitektur
villor + vindar
vindar på södermalm
villa criss cross

villa kapla
villa marensborg
villa i kuala lumpur
villa n13
villa s13
villa p14
villa k16
villa s41
fritidsboende i åre
villa i täby
fritidshus på aspö
villa i danderyd
fritidshus i båstad
kök i näsby park
villa i gifu, japan
råvindar i enskede
fler projekt
boende stadsplaner
 

 

 

villa F27, Lidingö

villa marensborg, saltsjöbaden, 2010

Det övergripande syftet med ombyggnaden av 70-talsvillan Marensborg i Saltsjöbaden var att optimera bostaden i förhållande till utsikt och dagsljusflöde, att förbättra kopplingarna mellan ute och inne, och mellan våningsplanen, samt att modernisera byggnaden med avseende på energi och det arkitektoniska uttrycket. Läs mer nedan.

 

villa F27, Lidingövilla marensborg, saltsjöbaden, 2010

Det övergripande syftet med ombyggnaden av 70-talsvillan Marensborg i Saltsjöbaden var att optimera bostaden i förhållande till utsikt och dagsljusflöde, att förbättra kopplingarna mellan ute och inne, och mellan våningsplanen, samt att modernisera byggnaden med avseende på energi och det arkitektoniska uttrycket.

Huset har kompletterats med takterrass samt terrasser mot öster och väster för att ytterligare tillvarata havsutsikt samt morgon- och kvällssol. Befintliga räckesfronter och fasadpaneler har ersatts med oregelbundet perforerade plåtfronter i guldeloxerad aluminium. Tegelfasaden har säckskurats så att det bakomliggande fasadteglets textur framträder genom putsen. Ett längsgående växthus har lagts till den västra fasaden utanför köket. Ett spa med anslutande gym har tillkommit.

Den tidigare slutna planlösningen har öppnats upp med hjälp av ett centralt trapphus, som ökar den visuella kontakten mellan rummen och mellan våningsplanen. Trappan avslutas med en lanterninbyggnad på taket, som släpper ner dagsljus till de invändiga rummen.

Rymd är för oss en kvalitet i sig. Vi strävar därför efter att tänja upplevelsen av rum – som här med hjälp av kontinuerliga rum som kan slutas i olika grad beroende på behov av privathet, och glidande övergångar mellan ute och inne, som också möjliggör att bostaden växer och krymper med årstiderna.