english

YAJ arkitekter - Ylva Lindstedt & Jonas Nyberg arkitekter - förstasidan
om YAJ arkitekter
kontakta YAJ arkitekter
Think tank
YAJ i media
 
turism + varumärkesbyggande arkitektur
villor + vindar
vindar på södermalm
villa criss cross

villa kapla
villa marensborg
villa i kuala lumpur
villa n13
villa s13
villa p14
villa k16
villa s41
fritidsboende i åre
villa i täby
fritidshus på aspö
villa i danderyd
fritidshus i båstad
kök i näsby park
villa i gifu, japan
råvindar i enskede
fler projekt
boende stadsplaner
 

 

 

kök villa täby arkitektritad
fotograf Mats Åsman

kök I Näsby park, täby, 2009

Det nya köket i Näsbypark är en om- och tillbyggnad av en villa som byggdes på 1950-talet. Det ursprungliga köket var tidstypiskt utformat som ett arbetskök för en person. Det var trångt och mörkt. YAJ arkitekter ritade det nya, som är större, ljusare och luftigare - ett mellanting mellan ute och inne. Läs mer nedan.

kök villa täby

kök villa täby


kök I Näsby park, täby, 2009

Det nya köket i Näsbypark är en om- och tillbyggnad av en villa som byggdes på 1950-talet. Det ursprungliga köket var tidstypiskt utformat som ett arbetskök för en person. Det var trångt och mörkt. YAJ arkitekter ritade det nya, som är större, ljusare och luftigare - ett mellanting mellan ute och inne.

- Det nya köket fick växa både på bredden och på höjden genom att ta vindsutrymmet ovanför i anspråk, berättar Ylva Lindstedt, arkitekt och delägare i YAJ arkitekter. Tack vare takfönster badar köket i ljus och solkatter dekorerar väggarna. Ett stort skjutparti skiljer köket från trädgården. Samma betonggolv på båda sidor om glaspartiet bidrar till att lösa upp gränsen mellan ute och inne. De invändiga dörröppningarna till köket blev större och utökades från två till tre stycken, så att dagsljuset från köket sprids vidare in i huset. Från
uteplatsen vid köket kan man numera se hela vägen genom huset ända ut till uteplatsen på husets andra sida.

Den här familjens kök är ett socialt kök med plats för mer än en kock. Gäster trängs gärna runt den generöst tilltagna köksön. Till vardags pågår matlagning och läxläsning parallellt vid ön. Den som för tillfället är kökskommenderad är oundvikligen med i allt som försiggår hemma. Från köket har man nämligen visuell kontakt med husets entré, hall, emmakontor, matsal och trädgård med örtagård, blommande prydnadsträd och en anlagd damm. Just det är en viktig princip för YAJ i deras bostadsgestaltningar.

- För oss är köket hemmets centrum – i många aspekter! Större delen av vår vakna tid hemma ägnar vi åt måltider och arbete med mat. - Därför vill vi bygga in maximala möjligheter för privatlivets samarbete och social samvaro i våra kök, säger Ylva Lindstedt.

- Dyrbar tid och dyrbar utrustning samsas i köken idag, och det är därför relevant att också utforma köket som”hemmets smycke”. - Förr eller senare, i varje bostadsprojekt, lyckas vi förmedla insikten om att värdet av det färdiga köket är något helt annat än summan av kökets alla komponenter. Det är nämligen helhetsupplevelsen som avgör om köket blir värdefullt: Dvs kökets planlösning och placering i förhållande till resten av bostaden och dess omgivning, kökets material och detaljutformning i förhållande till hela bostaden, och inte minst vad köket gör och bidrar med i förhållande till det liv som varje kund lever, berättar Ylva Lindstedt.

- Våra kök får ofta utomhuslika drag: Ljusa rumsligheter med högt i tak, takfönster som avslöjar vädret för stunden, öppningsbara ytterväggar mot utvändiga rum med plats för matlagning, måltider och odling, berättar Ylva Lindstedt. - Det ultimata köket är ett rum i gränslandet mellan inne och ute, bland doftande grödor i sol, regn och en sydvästlig bris.


arkitekter Ylva Lindstedt och Jonas Nyberg
beställare privat
plats Täby
skede färdigställt

år
2009