english

YAJ arkitekter - Ylva Lindstedt & Jonas Nyberg arkitekter - förstasidan
om YAJ arkitekter
kontakta YAJ arkitekter
Think tank
YAJ i media
 
turism + varumärkesbyggande arkitektur

bostadsrätter i åre
resort-boende i åre
ksss klubbhus
kontor för sos international
destination åsnen
restaurang riva i strängnäs
hotell i Oxelösund
boende på västkusten
oxelösunds gästhamn etapp 2
oxelösunds gästhamn etapp 1

depå för jernhusen
gotland arena
kontor för plan sverige
seglarhotellet i sandhamn
gästhamn i bohuslän
gästhamn på ostkusten
flerbostadshus i västervik
destination järvsö
mariefreds gästhamn

ekerö marina

Volvo ocean race
mörby centrum
casa cor
oxelösund yacht- och båthall
kalmar konstmuseum
ålands sjöfartmuseum
sametinget i kiruna
fler projekt

villor + vindar
boende stadsplaner
 

 

 

nattbild

gotland arena, 2007

Nu inleds projekteringen av Gotland Arena – en specialdesignad multiarena på 10 000 m 2 - som ska sätta Gotland på världskartan när det gäller samtidsarkitektur och ekologisk teknik. Initiativtagare till projektet är den ideella föreningen Endrebacke. Läs mer nedan.


entré

foajé

arena

flygbild

sektion

gotland arena, 2007

Nu inleds projekteringen av Gotland Arena – en specialdesignad multiarena på 10 000 m 2 - som ska sätta Gotland på världskartan när det gäller samtidsarkitektur och ekologisk teknik. Initiativtagare till projektet är den ideella föreningen Endrebacke.

Sommartid kommer Gotland Arena att vända sig till allmänheten med konserter, filmfestival och mässor inom konst, hantverk, trädgård, wellness samt aktiviteter i samband med Almedalsveckan. Arenan ska rymma 4 500 besökare. Under resten av året skall den ge plats för idrottsturneringar och mästerskap, kongresser samt fackmässor inom t ex innovativ teknik, ekologi och turism.

- Vi vill nu skapa möjligheter för helt nya upplevelser på Gotland, säger Jon Fredriksson, projektledare på föreningen Endrebacke, som är projektets initiativtagare. Med Gotland Arena vill vi ge samtiden och framtiden en starkare närvaro på Gotland.

Kommunstyrelsens ordförande, Eva Nypelius, ser projektet som ett spännande steg i en regional branding, som kommer att ha positiva effekter på hela det gotländska näringslivet.

- Gotland Arena bygger på värdena gotländsk, eko-smart och visionär design.

Arenan är gotländsk i fråga om design, material och teknik. Den blir ocks å en sk grön byggnad. Med det menar vi att anläggning blir eko-smart vad gäller resurshushållning och total miljöpåverkan, säger Jon Fredriksson.

För arenans visionära design står YAJ Arkitekter, genom Jonas Nyberg i samarbete med Jonas Runberger från Krets/Kungliga tekniska högskolan. Konstruktör är Londonbaserade AKT, genom Hanif Kara och Reuben Brambleby, framförallt kända för sitt samarbete med arkitekt-ikonen Zaha Hadid.

- Vi har tagit utgångspunkt i gotländsk kalksten. Vittrande, skiktad kalksten bebodd av fossiler från en svunnen tid. Arenans övergripande organiska form påminner om en fossil trilobit, ett förstenat leddjur med sköldtäckta kroppssegment. Konstruktionsprincipen är den samma som hos en trilobit: ett exoskeleton, dvs en självbärande skalkonstruktion, säger Jonas Nyberg, YAJ Arkitekter.

Platsen för Gotland Arena är Endre, 8 km öster om Visby, ett respektfullt avstånd från ringmur och andra världsarvsattraktioner. Där blir byggnaden en solitär i landskapet, delvis inbäddad av tallar och ene.

Arenan beräknas stå klar 2011. Fr o m idag finns det möjlighet att via sponsorinsatser bli delaktig i tillblivelsen av Gotland Arena - och därmed möjligheten att förknippas med de värden som den står för: gotländskt, eko-smart och visionär design.

credits
Jonas Runberger, KRETS, www.krets.org
Hanif Kara, Reuben Brambleby, Adams Kara Taylor, London, www.akt-uk.com

läs mer på www.gotlandarena.se